Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

90 000 euron edestä turhaa merimetsovihaa

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 7.7.2015 20:46
Silmiin osui tänään kaksi merkityksellistä uutista merimetsoista. Ensimmäinen oli palkitun ympäristötoimittajan Heli Saavalaisen artikkeli Helsingin Sanomissa. Minulle ja muille merimetsoasiaa seuranneille siinä ei sinänsä ollut uutta tietoa, mutta artikkeli oli silti tärkeä. ”Parjattu kalaros...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Merimetso on Suomen rannikolla eniten kalaa ravinnokseen syövä lintulaji. Aikuisen linnun vuorokausiannos on noin 300–540 grammaa kalaa. Saaristomerellä merimetsot käyttivät vuosina 2010–2013 noin 700 000–1 400 000 kg kalaa vuodessa laskentatavasta riippuen. Ahventa kului 170–450 tonnia ja kuhaa 30–60 tonnia. TS mielipide

Merimetso on Suomessa vieraslaji joka heiluttaa luonnon tasapainoa kuten kaikki vieraslajit tekee. Ei sitä tarvitse vihata, mutta hävittää se kannattaisi luonnonsuojelullisista syistä.

Se on levinnyt Suomeen aivan luontaisesti, ja kuten tekstissä todistelen: se ei heiluta luonnon tasapainoa.

Niinhän sinä todistelet, mutta et kyllä kovin tieteellisesti:) Oletko nähnyt yhtään merimetson tuhoamaa luotoa, jossa siellä satoja vuosia kasvaneet männyt ovat kuolleet ja maisema on eloton?

Pari huomautusta. Vaikka merimetso ei ole maanlaajuinen ongelma (Lapin tuntureillahan niitä ei ole) niin kohdalle osuessaan se on pirunmoinen ongelma. Kumma kun vieraslajeista muuten yritetään päästä eroon niin tämä on rauhoitettu. Luontaiestihan se on levinnyt kuin supi, Siperian punkki, siruetana tai coloradokuoriainen tai vaikka hirvikärpänen.

Minkit, jotka myöskään eivät kuulu Suomen luontoon, tuskin merimetson toimin häviävät. Minkkejä kun on luonnossa ”eläinten ystävien” vapauttamina päasiassa aivan muualla kuin meren saarilla.

Naurulokkiyhdyskunta (pirunmoinen riesa sekin) suojelee muitakin pesijöitä mutta tuskin merimetso. Merimetson pesimäluoto on kuin kuumaisema. Siellä ei kasva mikään.

Jos Suomeen asti joskus valuu kuningasrapu niin haluatko suojella senkin?

Se vaan on niin, että jos täällä halutaan suojella alkuperäisympäristöä, niin tulevia tuholaisia pitää poistaa kuten rikkaruohoja. Tähän rikkaruohokoriin kuuluu myös lintuja, mm tämä merimetso, kyhmyjoutsen ja kanadanhanhi. Nuo kaikki pitäisi avata vapaalle metsästykselle ja suosia alkuperäislajeja, jotka tulokaslajien.suojelun vuoksi muuttuvat uhanalaisiksi.