90 000 euron edestä turhaa merimetsovihaa

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Silmiin osui tänään kaksi merkityksellistä uutista merimetsoista.

Ensimmäinen oli palkitun ympäristötoimittajan Heli Saavalaisen artikkeli Helsingin Sanomissa. Minulle ja muille merimetsoasiaa seuranneille siinä ei sinänsä ollut uutta tietoa, mutta artikkeli oli silti tärkeä. ”Parjattu kalarosvo ja mökkiläisten kiusa ei ole tappamisen väärti”, kerrotaan jo HS:n jutun otsikossa.

Juuri niin: pitäisi puhua enemmän siitä, että merimetso on mainettaan paljon harmittomampi eläin. Merimetsolla ei ole merkittävää vaikutusta kalastajien saaliiseen, se ei jätä jälkeensä tuhottua luontoa eivätkä sen tuottamat hajuhaitat ole maanlaajuinen kesämökkiläisten ongelma.

Monien puheissa merimetso on kuitenkin yksi Ilmestyskirjan vitsauksista. Se ryöstää kalat niin merestä kuin kalastajien verkoista. Ulosteellaan se muuttaa kokonaisia saaria elinkelvottomaksi. Merimetsot ovat kuin saksalaisia Lapissa, paitsi että saksalaiset olivat kiltimpiä eivätkä haisseet niin pahalta.

Syytökset ovat turhia. Merimetson haitallisuutta on liioiteltu reippaasti. Tässä muutama pointti Helsingin Sanomien tämänpäiväisestä artikkelista: