380 kertaa Taivaan tähden

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Joutsenen tähdistön Deneb on yksi niistä harvoista tähdistä, jotka näkyvät eteläisen Suomen yötaivaalla jopa keskellä kesää. Kuva: Markus Hotakainen

Tämä oli nyt tässä. Keväällä 2015 kirjoitin ensimmäisen blogitekstini Suomen Kuvalehden verkkosivuille, nyt on vuorossa viimeinen, järjestyksessään 380. kirjoitus. Tekstiä on kertynyt tuhdin tiiliskiviromaanin verran, asiasisällön saa jokainen lukija arvioida itse.

Monessa tekstissäni olen sättinyt mediaa leväperäisestä tiedeuutisoinnista. En missään vaiheessa kuvitellut, että kritiikkini muuttaisi mitään – eikä se ole muuttanutkaan. Edelleen etenkin tähtitieteeseen ja avaruustutkimuksen liittyvissä uutisissa faktat ovat vähän sinne päin tai eivät sinnepäinkään.

Mailit muunnetaan kilometreiksi kertoimella yksi, Aurinkokunta ja Linnunrata menevät sekaisin, meteoroidi, meteori ja meteoriitti tuntuvat edelleen olevan synonyymeja.

Jotta blogini eivät olisi olleet pelkkää kitinää, olen kirjoittanut usein myös uusista löydöistä ja tuoreimmista tuloksista. Viidessä vuodessa ehti tapahtua paljon. Planeetasta kääpiöplaneetaksi alennetusta Plutosta saatiin tarkkoja lähikuvia, musta aukko – tai tarkkaan ottaen sen varjo – onnistuttiin kuvaamaan, Kansainvälisellä avaruusasemalla juotiin ensimmäiset espressot…