Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kuvat, joita ei ole olemassa

Kuvanlukutaidon ohella pitäisi alkaa puhua myös kuvanhakutaidosta.
Blogit Taivaan tähden 3.6.2020 12:57
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

"Olematon" kuva ‘Oumuamuasta. Kuva: Travis Rector/Gemini Observatory/AURA/NSF

Viime päivinä mediassa on uutisoitu tähtitaivaan kohteista, joista ei – uutisoinnin mukaan – ole saatu kuvia.

Hesarissa todettiin, että "neutronitähdestä ei ole valokuvia, koska ne ovat hyvin pieniä ja vaikeasti havaittavia”, ja Tekniikan Maailmassa, että ”Oumuamuasta ei ehditty parin viikon havaintoikkunan aikana ottamaan ainuttakaan valokuvaa.”

Neutronitähdet ovat massiivisten tähtien jäänteitä, parikymmenkilometrisiä hiukkaspuuropalloja, joilla on massaa parin Auringon verran. ‘Oumuamua puolestaan on tähtienvälinen komeetta, joka piipahti pari vuotta sitten Aurinkokunnan sisäosissa – tosin kiertäen Maan kaukaa.