Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Ruuhkaa auringonlaskun jälkeen

Blogit Taivaan tähden 19.5.2020 08:05
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Merkurius ja Venus ovat lähestymässä toisiaan iltataivaalla. Kuva: Markus Hotakainen

Venus on loistanut kirkkaasti iltataivaalla koko kevään. Nyt se on saamassa seuraa – hetkeksi.

Maan radan sisäpuolella Aurinkoa kiertävä Venus näkyy ainoastaan aamutaivaalla ennen auringonnousua tai iltapuolella auringonlaskun jälkeen. Antiikin kreikkalaiset luulivat, että kyseessä oli kaksi eri taivaankappaletta, Hesperos eli iltatähti ja Fosforos eli aamutähti.

Vielä Venustakin lähempänä Aurinkoa kiertää pieni Merkurius. Sekin näkyy vain ilta- tai aamu”tähtenä”, mutta pysyttelee aina niin lähellä Aurinkoa, ettei Suomen leveysasteilta loistele koskaan pimeällä taivaalla.