Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Musta aukko on yllättäen näkymätön

Blogit Taivaan tähden 8.5.2020 09:16
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Kolmoistähti HR 6819 piilottelee mustaa aukkoa. Kuva: ESO/Digitized Sky Survey 2/Davide De Martin

Stop the press: tähtitieteilijät löysivät vahingossa näkymättömän mustan aukon.

Uutinen on yhtä hätkähdyttävä kuin kuva valkoisesta jäniksestä lumihangessa, sillä mustat aukot ovat määritelmänsä mukaisesti näkymättömiä.

Niiden vetovoima on niin suunnaton, että edes valo tai mikään muukaan säteilylaji ei pääse niistä karkuun. Paitsi hypoteettinen Hawkingin säteily, joka on niin heikkoa, että sitä on käytännössä mahdoton havaita.

Eikä Hawkingin säteilykään tule mustan aukon sisältä.

Mustat aukot ovat pikimustia.

Silti niistä on tehty havaintoja, otettu jopa kuva.

Perinteinen keino on tarkkailla taivaalta tulevaa röntgensäteilyä. Jos sitä tulee runsaasti pieneltä alueelta, syynä voi olla musta aukko.

Itsessään se ei säteile, mutta mustaan aukkoon syöksyvä kaasu muodostaa kosmisen syöverin ympärille pyörteen. Huimaa vauhtia kiertävä kaasu kuumenee ja juuri ennen katoamistaan mustan aukon kitaan se hohtaa röntgensäteilyn aallonpituuksilla.

Mustasta aukosta otetussa radioalueen kuvassakin näkyy itse asiassa mustan aukon varjo. Sitä reunustava oranssinen kajo on peräisin aukkoa ympäröivästä kaasukiekosta.

Tuorein havainto mustasta aukosta – toistaiseksi lähimmästä tunnetusta – julkistettiin pari päivää sitten. Eteläistä taivasta koristavan Kaukoputken tähdistön juuri ja juuri paljain silmin näkyvä kaksoistähti HR 6819 onkin kolmoistähti. Tai oli.

Kahden tähden lisäksi järjestelmässä on musta aukko, joka on syntynyt useita kertoja Aurinkoa suuremman tähden kuollessa.

Löytö oli yllätys, sillä hakusessa ei ollut musta aukko. Tutkimuksen kohteena oli kaksoistähden liike, joka olikin odottamatonta. Kaksi näkyvää tähteä näytti kiertävän kolmatta, näkymätöntä kappaletta.

Mustat aukot eivät ole mitään kosmisia suurtehoimureita.

Tähtien liikkeistä voitiin laskea näkymättömän kummajaisen massa, joka osoittautui vähintään neljä kertaa Auringon massaa suuremmaksi. Näkymätön, neljä kertaa Aurinkoa massiivisempi ”kappale” voi olla vain musta aukko.

Miksi se sitten on näkymätön, kun mustia aukkoja yleensä etsitään niihin syöksyvän kaasun lähettämän röntgensäteilyn avulla?

Tässä tapauksessa mustaan aukkoon ei syöksy kaasua. Saattaa sinne jonkin verran ympäröivän avaruuden ainetta päätyä, mutta ei niin suuria määriä, että se muodostaisi pyörrettä, joka kuumentuisi ja säteilisi röntgenalueella.

Mustat aukot kun eivät ole mitään kosmisia suurtehoimureita, jotka nielevät ahnaaseen kitaansa kaiken mahdollisen tähtiä ja niitä kiertäviä planeettoja myöten.

Mustan aukon uumeniin päätyy ainoastaan aine, joka joutuu liian lähelle.

Jos Aurinko muuttuisi mustaksi aukoksi – mikä on mahdotonta, sillä Auringon massa on siihen liian vähäinen – Maa ja kaikki muutkin planeetat kiertäisivät sitä entiseen malliin. Tosin pilkkopimeydessä.