”Niin muuttuu mailma, Eskoni” – avaruudessakin

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Andrew Morgan, Oleg Skripotška ja Jessica Meir ennen paluutaan muuttuneeseen maailmaan. Kuva: NASA

Aleksis Kivi kiteytti osuvasti ajankulun vuonna 1864 kirjoittamassaan näytelmässä Nummisuutarit. Tuttu ja tunnettu lausahdus pätee tänäkin päivänä, sekä täällä maan päällä että taivaissa.

Kansainväliseltä avaruusasemalta palasi vastikään miehistö, jonka lennon aikana maapallolla alkoi tehdä tuhoa koronavirus. Epidemia laajeni pandemiaksi ja maailmanmeno muuttui jokseenkin täydellisesti.

Kriisin etenemistä etänä seuranneet venäläinen kosmonautti Oleg Skripotška ja yhdysvaltalainen astronautti Jessica Meir olivat olleet asemalla viime syyskuusta, Meirin maanmies Andrew Morgan viime heinäkuusta lähtien.

Hämmentynyt kolmikko palasi Maahan päivälleen 50 vuotta sen jälkeen kun Apollo 13 -lennon kovia kokeneet astronautit pääsivät turvallisesti kotiin. Silloin kriisi päättyi onnistuneeseen laskeutumiseen, nyt kriisi on maailmanlaajuinen eikä sen kestosta ole mitään varmuutta.