50 vuotta sitten syötiin jäisiä nakkeja

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Apollo 13 -lennon komentaja Jim Lovell ”pelastusveneessä” eli kuumoduulissa. Kuva: NASA

Kun Apollo 13 lähti Floridasta matkaan paikallista aikaa kello 13.13, saattoivat taikauskoisimmatkin huokaista helpotuksesta, kun huhtikuun 13., kuulennon toinen päivä, vaihtui 14. päiväksi.

Ilo oli ennenaikainen.

Huoltomoduulin valmisteluvaiheessa yksi sen happisäiliöistä oli vaurioitunut ja oikosulku sai sen räjähtämään. Jim Lovell, Fred Haise ja Jack Swigert olivat tiukan paikan edessä: pian he olisivat yhtä kuolleita kuin aluksensa.

Happisäiliön räjähdyksestä oli seurauksena ketjureaktio, joka rampautti sekä huolto- että komentomoduulin, jossa miehistö matkasi kohti Kuuta. Aluskokonaisuuden kärjessä oli kuumoduuli, jolla Lovellin ja Haisen oli määrä laskeutua kuunpinnalle.