Uusi kuu vai uusikuu?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Maan uusi, lyhytaikainen kuu. Kuva: The international Gemini Observatory/NSF’s National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory/AURA/G. Fedorets/CC BY-SA 4.0

Yhdyssanojen kirjoittaminen yhteen tuntuu nykyisessä ”tieto yhteis kunnassa” olevan yhä haastavampaa – joidenkin mielestä jopa turhaa, kunhan asia tulee edes jollain lailla ymmärretyksi – mutta joissakin tapauksissa siihen on kyllä hyvä syy.

Tuoreiden uutisten mukaan Maalla on uusi kuu, joka kiertää maapalloa samaan tapaan kuin vanha.

Tai ei ihan samaan tapaan.

Maata kohti suuntaavien potentiaalisesti vaarallisten asteroidien varalta taivasta alati haravoivat astronomit pongasivat helmikuun puolivälissä pienen valopisteen, joka on ratalaskelmien perusteella notkunut lähiavaruudessa jo kolmisen vuotta.