Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Vihreää energiaa mustasta aukosta

Blogit Taivaan tähden 28.11.2019 13:29
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Olisiko supermassiivisesta mustasta aukosta ekosähkön tuottajaksi? Kuva: ESO/M. Kornmesser

Eksoplaneettojen etsintä tuottaa yhä kummallisempia tuloksia, myös teoreettisella puolella.

Elämän kannalta kiinnostavimpina pidetään tavallisia maankaltaisia planeettoja, jotka kiertävät tavallisia auringonkaltaisia tähtiä, mutta maailmankaikkeudessa voi olla paljon eksoottisempiakin järjestelmiä.

Tutkijat ovat pohtineet, voisiko mustan aukon ympärille muodostua planeettoja. Vallitsevan käsityksen mukaan planeettakunnat syntyvät nuoria tähtiä ympäröivistä kaasu- ja pölykiekoista – ja sellaisia on usein myös mustien aukkojen ympärillä.