Vihreää energiaa mustasta aukosta

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Olisiko supermassiivisesta mustasta aukosta ekosähkön tuottajaksi? Kuva: ESO/M. Kornmesser

Eksoplaneettojen etsintä tuottaa yhä kummallisempia tuloksia, myös teoreettisella puolella.

Elämän kannalta kiinnostavimpina pidetään tavallisia maankaltaisia planeettoja, jotka kiertävät tavallisia auringonkaltaisia tähtiä, mutta maailmankaikkeudessa voi olla paljon eksoottisempiakin järjestelmiä.

Tutkijat ovat pohtineet, voisiko mustan aukon ympärille muodostua planeettoja. Vallitsevan käsityksen mukaan planeettakunnat syntyvät nuoria tähtiä ympäröivistä kaasu- ja pölykiekoista – ja sellaisia on usein myös mustien aukkojen ympärillä.

Galaksien keskustoissa lymyävien supermassiivisten mustien aukkojen ainekiekoissa voi olla materiaa sadantuhannen Auringon verran eli miljardi kertaa enemmän kuin tavallista tähteä ympäröivässä niin sanotussa protoplanetaarisessa kiekossa.