Kun taivaalta satoi makeaa mannaa

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Riboosin molekyylimalli ja palanen Murchisonin meteoriittia, mahdollista ”elämän lähettiä”. Kuva: Yoshihiro Furukawa

Tutkijat ovat löytäneet avaruudesta tullutta sokeria. Kýseessä ei ole mikään paketillinen palanutta Pulmua, mutta merkittävästä löydöstä on silti kyse.

50 vuotta sitten Australian taivaalla leimusi kirkas tulipallo, jonka sammuttua alkoi tömähdellä. Tulisesta syöksystä selviytyi maanpinnalle roppakaupalla meteoriitteja, joista suurimmalla oli painoa seitsemän kiloa.

Putoamispaikkansa mukaan nimetty Murchison on todennäköisesti maailman tutkituin meteoriitti, osittain siksi, että kivenkappaleita saatiin talteen yhteensä noin sata kiloa. Keskeisin syy on kuitenkin meteoriitin erikoislaatuinen luonne. Siinä on suuri määrä orgaanisia yhdisteitä, joiden joukossa on elämän kannalta kirjaimellisesti elintärkeitä aminohappoja.

Toinen sokeria sisältävä meteoriitti, NWA 801, löytyi parikymmentä vuotta sitten Marokosta. Kumpikin sisältää runsaasti hiiltä ja tällaisissa meteoriiteissa on yleensä runsaasti myös orgaanisia molekyylejä.