Ihmiskunta matkaa tähtiin – to-del-la hi-taas-ti

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Voyager 2 laukaistiin matkaan elokuussa 1977. Kuva: NASA/JPL

Aurinkokunnan laitamilta kantautuu uutisia. Voyager 2 -luotain, joka singahti tähtienväliseen avaruuteen viime vuonna, on lähettänyt tietoa olosuhteista Aurinkokunnan reunan tuolla puolen. Tai tarkemmin sanottuna siellä sinkoilevien varattujen hiukkasten muodostaman plasman ominaisuuksista.

Voyager 1 poistui Aurinkokunnasta jo vuonna 2012, mutta mittausten mukaan sen matka häilyvien rajaseutujen halki kesti hieman pidempään kuin sisarluotaimensa, joka pujahti niiden läpi alle vuorokaudessa.

Olemme siis valloittaneet tähtienvälisen avaruuden peräti kahden luotaimen voimin!

Vähättelemättä kahden sinnikkään avaruuslaitteen ja niiden rakentajien saavutusta – Voyagerit ovat taivaltaneet tyhjyydessä yli 40 vuotta – olemme todellisuudessa vielä Auringon lähinaapurustossa, melkein omalla kotipihalla.