"En halua uskoa"

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
”Ilmasto ei voi muuttua, kun talvisin on pakkasta ja sataa lunta.” Kuva: Markus Hotakainen

”I want to believe”. Näin luki ufojulisteessa, joka oli Salaiset kansiot -tv-sarjan agentti Fox Mulderin työhuoneen seinällä. Halu uskoa on joissain piireissä vahva, vaikka mitään konkreettisia tai etenkään kiistattomia todisteita ei uskon vahvistukseksi ole tarjolla.

Nyt ollaan – joissain piireissä – menty toiseen äärilaitaan. Huolimatta siitä, että konkreettisia, kiistattomia ja tieteelliseen tutkimuksen perustuvia todisteita on runsain mitoin, halu olla uskomatta on vankkumaton.

Totuus on Al Gore -dokkarin sanoin epämiellyttävä.

Juuri kun näytti siltä, että mediassa on päästy eroon vahingollisesta tasapuolisuusajattelusta ilmastonmuutosuutisoinnissa – asioista perillä olevan tutkijan vastapainoksi oli aina löydettävä joku kokemusasiantuntija, jollaiseksi tuntui pätevöityvän jokainen lämpömittaria joskus vilkaissut – julkisen palvelun mediayhtiön päätoimittaja on laittamassa pakkia päälle.