Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Valon nopeus on äärellinen – onneksi

Blogit Taivaan tähden 28.10.2019 13:38
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Galaksi ”nimeltä” GN-z11 13,4 miljardia vuotta sitten. Nykyinen olemus tuntematon. Kuva: NASA/ESA/P. Oesch (Yale University)/G. Brammer (STScI)/P. van Dokkum (Yale University)/G. Illingworth (University of California, Santa Cruz)

Tähtitiedettä käsittelevien kirjojen joukosta tuskin löytyy kovinkaan monta opusta, jossa kaukoputkea ei kehuttaisi aikakoneeksi. Sellainenhan se on.

Jos teleskoopilla tähtää vaikkapa talvista taivasta koristavaan Siriukseen, näemme tähden sellaisena kuin se oli alkukeväällä 2011. Valo etenee avaruudessa melkein 300 000 kilometriä sekunnissa ja 8,6 vuodessa se taittaa 8,6 valovuoden mittaisen matkan Siriuksesta Maahan.