Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Marsilaiset kuolivat 110 vuotta sitten

Blogit Taivaan tähden 25.9.2019 16:32
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Mars, eloton planeetta. Kuva: Eugène Antoniadi

Kohtalokas ajankohta tiedetään tarkasti: 20. syyskuuta 1909. Kreikkalais-ranskalainen Eugène Antoniadi oli tuona päivänä – tai pikemminkin yönä – Pariisin liepeillä sijaitsevan Meudonin observatorion suuressa kupolissa.

Hän oli suunnannut 83-senttisen ”Grande Lunette” -linssikaukoputken, joka on edelleen Euroopan suurin, kohti yötaivaalla kiiluvaa punaista valopistettä. Sää oli selkeä ja ilmakehä poikkeuksellisen rauhallinen.

Marsilaisia ei surmannut se, mitä Antoniadi kaukoputkeen katsoessaan näki, vaan mitä hän ei nähnyt.