Kirkkaus on katsojan silmässä

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Borisov, varsin himmeä komeetta. Kuva: Gennadi Borisov

Aurinkokuntaan on tullut jälleen vieras tähtienvälisestä avaruudesta. Vajaat kaksi vuotta sitten ’Oumuamua pyyhälsi planeettajärjestelmämme halki ja palasi saman tien kosmiseen tyhjyyteen.

Villeimpien haihattelujen mukaan kyseessä olisi ollut vieraan sivilisaation lähettämä luotain. Lähtöpaikkaa on mahdoton selvittää eikä edes ’Oumuamuan muodosta olla aivan varmoja, sillä se näkyi jättikaukoputkienkin valokuvissa vain mitättömänä valopisteenä.

Uuden tulokkaan löysi Gennadi Borisov elokuun lopussa Krimin observatoriossa. Löytäjänsä mukaan se sai nimekseen Borisov ja tunnuksekseen C/2019 Q4. C-kirjain viittaa siihen, että tällä kertaa kyseessä on komeetta.

’Oumuamuan luonnehan jäi aavistuksen epävarmaksi – vaikka se ei olisikaan ollut tähtienvälinen luotain.