Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Mustat aukot on niin nähty

Blogit Taivaan tähden 7.9.2019 17:49
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Mustan aukon varjo. Okei, mitäs seuraavaksi? Kuva: EHT Collaboration

Tutkijaryhmälle, joka onnistui ottamaan ensimmäisen kuvan mustasta aukosta – tai jos tarkkoja ollaan, sen varjosta – myönnettiin Breakthrough Prize -palkinto. Maineen ja kunnian lisäksi palkinto tuo kivan bonuksen, noin 2,7 miljoonaa euroa. Ja kuten asiaa koskevissa uutisissa muistetaan kertoa, yhtä tutkijaa kohti se tekee 7 788 euroa.

Viime päivinä on hehkutettu – jälleen kerran – Suomen jalkapallomaajoukkueen mahdollisuuksia päästä EM-kisoihin. Siitä heruisi rahaa vielä enemmän: jokainen kisoihin tiensä selvittänyt joukkue saa 9,25 miljoonaa euroa. Jostain syystä en ole nähnyt missään kerrottavan, paljonko se tekee pelaajaa kohden.