Mustat aukot on niin nähty

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Mustan aukon varjo. Okei, mitäs seuraavaksi? Kuva: EHT Collaboration

Tutkijaryhmälle, joka onnistui ottamaan ensimmäisen kuvan mustasta aukosta – tai jos tarkkoja ollaan, sen varjosta – myönnettiin Breakthrough Prize -palkinto. Maineen ja kunnian lisäksi palkinto tuo kivan bonuksen, noin 2,7 miljoonaa euroa. Ja kuten asiaa koskevissa uutisissa muistetaan kertoa, yhtä tutkijaa kohti se tekee 7 788 euroa.

Viime päivinä on hehkutettu – jälleen kerran – Suomen jalkapallomaajoukkueen mahdollisuuksia päästä EM-kisoihin. Siitä heruisi rahaa vielä enemmän: jokainen kisoihin tiensä selvittänyt joukkue saa 9,25 miljoonaa euroa. Jostain syystä en ole nähnyt missään kerrottavan, paljonko se tekee pelaajaa kohden.

Tässä tapauksessa rahat eivät tietenkään mene pelaajien tileille, mutta tehdäänpä silti harjoituksen vuoksi pieni jakolasku. Joukkueen aloituskokoonpanossa on 11 pelaajaa ja vaihtopelaajien listalla on suunnilleen toinen mokoma. Siitä saadaan pelaajakohtaiseksi ”palkkioksi” yli 400 000 euroa.

Se on tietysti pikkuraha huippu-urheilijoille maailmalla maksettavien liksojen rinnalla, mutta samaa ei voi sanoa mustan aukon ”kuvauspalkkiosta” huippututkijoiden palkkoihin verrattuna. Vaikka yleinen mielipide tuntuu olevankin, että korkeasti koulutettu akateeminen eliitti se vasta kylpeekin rahassa.