Kuu ei ole osa Marsia

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Gateway – portti Marsiin. Tai sitten ei. Kuva: NASA

Kun POTUS tviittailee, somekansalla on hauskaa. Kesäkuun alussa saimme tietää, että Kuu on osa Marsia.

Omiin silmiini sattuneista kommenteista hupaisin oli väännös presidentti John F. Kennedyn 1960-luvun alussa pitämästä puheesta: ”Me päätimme mennä Kuuhun. Emme siksi, että se on helppoa, vaan siksi, että se on Mars.”

Niinhän ei tietenkään ole eikä edes Trump – toivottavasti – sitä tarkoittanut. Kuu on osa Marsia NASAn tulevaisuudensuunnitelmissa. Siihen voisi sanoa valitettavasti.

Kuuta pidetään luontevana ponnahduslautana pidemmälle suuntautuville avaruuslennoille, mikä on periaatteessa järkevä ajatus. Kuuta kiertävälle radalle kaavaillaan Gateway-avaruusasemaa, josta sitten suunnattaisiin kauemmas avaruuteen – Marsiin ja kenties asteroideille. Näppärää, periaatteessa.