Einstein oli oikeassa: Aurinko siirtää tähtiä

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Toukokuussa 1919 Aurinko pimeni ja osoitti Einsteinin olevan oikeassa. Kuva: Royal Astronomical Society

29. toukokuuta tuli kuluneeksi sata vuotta suhteellisen merkittävästä auringonpimennyksestä. Tuolloin Aurinko pimeni täydellisesti kapealla vyöhykkeellä, joka kulki Etelä-Amerikan poikki ja Atlantin yli Afrikkaan ja edelleen melkein Madagaskarille saakka.

Edes täydelliset auringonpimennykset eivät ole niin harvinaisia, että yksittäinen tapahtuma olisi kovin tärkeä. Aurinko pimenee jossain päin maailmaa melkein joka vuosi.

Toukokuussa 1919 sattunut pimennys oli kuitenkin toista luokkaa. Ensinnäkin täydellinen vaihe kesti melkein seitsemän minuuttia, joten se oli pisin pimennys yli 500 vuoteen. Oleellisempia olivat kuitenkin pimennyksen aikana tehdyt havainnot tähdistä.

Kun Aurinko pimenee täydellisesti, taivas tummuu niin paljon, että tähdet ilmestyvät näkyviin. Tähtitieteilijä Arthur Eddington oli retkikuntineen, kaukoputkineen ja kameroineen matkannut Principen saarelle Afrikan rannikon edustalle.