Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Valtaavatko zombitähdet Linnunradan?

Blogit Taivaan tähden 23.5.2019 18:38
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Valkoinen kääpiö + valkoinen kääpiö = zombitähti. Kuva: ESO/L. Calçada

Kun Aurinko muutaman miljardin vuoden kuluttua päättää päivänsä, jättiläiseksi turvonnut päivätähtemme puhaltaa uloimmat kerroksensa avaruuteen ja jäljelle jää vain laajenevan kaasupilven keskellä kiiluva, suunnilleen maapallon kokoinen valkoinen kääpiö.

Siihen päättyy Auringon tarina.

Valkoisen kääpiön sisuksissa ei enää tapahdu fuusioreaktioita, joten sen säteily hiipuu hiljalleen ja lopulta valkoisesta kääpiöstä tulee sysimusta kääpiö – paitsi jos valkoinen kääpiö sattuukin sitä ennen heräämään kuolleista.