Valtaavatko zombitähdet Linnunradan?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Valkoinen kääpiö + valkoinen kääpiö = zombitähti. Kuva: ESO/L. Calçada

Kun Aurinko muutaman miljardin vuoden kuluttua päättää päivänsä, jättiläiseksi turvonnut päivätähtemme puhaltaa uloimmat kerroksensa avaruuteen ja jäljelle jää vain laajenevan kaasupilven keskellä kiiluva, suunnilleen maapallon kokoinen valkoinen kääpiö.

Siihen päättyy Auringon tarina.

Valkoisen kääpiön sisuksissa ei enää tapahdu fuusioreaktioita, joten sen säteily hiipuu hiljalleen ja lopulta valkoisesta kääpiöstä tulee sysimusta kääpiö – paitsi jos valkoinen kääpiö sattuukin sitä ennen heräämään kuolleista.

Tähtitieteilijät ovat löytäneet 10 000 valovuoden etäisyydellä sijaitsevan kaasusumun keskeltä oudon tähden, joka on todennäköisesti syntynyt kahden valkoisen kääpiön sulautuessa yhteen. Kauan sitten kuolleen kaksoistähden jäänteet kiersivät toisiaan radoilla, jotka vähitellen kutistuivat ja lopulta kääpiötähdet törmäsivät yhteen.