Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Voynichin arvoitus ratkesi! Eiku…

Blogit Taivaan tähden 22.5.2019 11:38
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Koreasti kuvitettu Voynichin käsikirjoitus ei ilmeisesti vieläkään paljastanut salaisuuksiaan. Kuva: Beinecke Rare Book & Manuscript Library/Yale University

Huhtikuun lopussa kantautui Briteistä uutisia, että mystinen Voynichin käsikirjoitus on vihdoin onnistuttu tulkitsemaan. 1400-luvulla laadittu teksti on pitänyt tiukasti salaisuutensa, mutta Bristolin yliopiston kielitieteilijä Gerard Cheshire sai sen selvitettyä.

Hänen mukaansa käsittämättömältä riipustelulta vaikuttava teksti on laadittu keskiaikaisella esiromaanisella kielellä, josta ei ole olemassa muita kirjallisia esimerkkejä kuin Voynichin salaperäinen käsikirjoitus.