Voynichin arvoitus ratkesi! Eiku…

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Koreasti kuvitettu Voynichin käsikirjoitus ei ilmeisesti vieläkään paljastanut salaisuuksiaan. Kuva: Beinecke Rare Book & Manuscript Library/Yale University

Huhtikuun lopussa kantautui Briteistä uutisia, että mystinen Voynichin käsikirjoitus on vihdoin onnistuttu tulkitsemaan. 1400-luvulla laadittu teksti on pitänyt tiukasti salaisuutensa, mutta Bristolin yliopiston kielitieteilijä Gerard Cheshire sai sen selvitettyä.

Hänen mukaansa käsittämättömältä riipustelulta vaikuttava teksti on laadittu keskiaikaisella esiromaanisella kielellä, josta ei ole olemassa muita kirjallisia esimerkkejä kuin Voynichin salaperäinen käsikirjoitus.

Cheshiren riemuvoitto näyttää kokevan saman kohtalon kuin aikaisemmatkin arvoituksen ”ratkaisut”. Muut tutkijat suhtautuvat siihen hyvin kriittisesti eivätkä ole ollenkaan vakuuttuneita Cheshiren radikaalista tulkinnasta.

Uutisoinnissa on korostettu, kuinka Cheshiren tutkimus on julkaistu vertaisarvioidussa Romance Studies -lehdessä ikään kuin se takaisi, että tutkimuksen tulos on oikea. Ei takaa.