Ja taas mennään – Kuuhun

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Blue Moon valloittaa Kuun, mutta milloin? Kuva: Blue Origin

1970-luvun Spede-spektaakkelissa Viu-hah-hah-taja sivutoiminen valtakunnansovittelija Joona Maaperä (roolissa legendaarinen näyttelijäkolossi Leo Lastumäki) joutuu ufomiesten mukanaan tuoman teknologian uhriksi. Oudot mielenhallintalaitteet saavat hänet tekemään kaikkea hullua ja aina kun sekoilu alkaa, Maaperä toteaa: ”Ja taas mennään!”

Avaruuskilpaa käyvien miljardöörien touhu vaikuttaa aika ajoin yhtä tempoilevalta kuin valtakunnansovittelijan vauhdikas viuhtominen.

Tällä kertaa asialla on Amazon.com-kroisos Jeff Bezos, joka vastikään kertoi Blue Origin -yrityksensä suunnitelmista aloittaa kuumatkat jo viiden vuoden kuluttua. Sanojensa vakuudeksi Bezos esitteli Blue Moon -laskeutujan, jolla voidaan kuskata Kuun pinnalle sekä rahtia että matkustajia.

Historia ei aina välttämättä toista itseään. Siinä missä presidentti John F. Kennedy päätti aikoinaan valloittaa Kuun ja onnistui siinä – joskin postuumisti – pelkkä päätös aloittaa kuumatkat ei vielä tee niistä todellisuutta. Ei ainakaan näin tiukalla aikataululla, vaikka kuulentoja olisikin valmisteltu jo kolmen vuoden ajan.