Marsiin matkaavat taantuvat luolaihmisiksi

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Marsin luolat saattavat tulevaisuudessa tarjota suojaa planeettainvälisille siirtolaisille. Kuva: NASA

Ennen pitkää ihmiskunta asuttaa Marsin. Se ei toteutunut ”ihan” vielä 1980-luvulla, kuten kuulentojen aikaan ajateltiin. Eikä sen toteutuminen ole vieläkään kovin lähellä. Mutta jonain kauniina päivänä punaisella planeetalla asustaa ihmisiä.

Ja todennäköisesti he asustavat luolissa.

Mars on hankala paikka. Sinne ei pääse kovin helposti – matka yhteen suuntaan kestää puolisen vuotta – ja perillä on kovin vaarallista.

Harvasta hiilidioksidikaasukehästä ei ole juurikaan iloa, pikemminkin päinvastoin. Ilmanpaine on niin alhainen, että Marsissa on käytettävä avaruuspukuja, mutta kaasukehä on kuitenkin sen verran tiheä, että tuulet nostattavat ilmaan pölyä.