Poukkoileva pääsiäinen – kaikuja maakeskisestä maailmankuvasta?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Kuu määrää pääsiäisen ajankohdan – tai jos tarkkoja ollaan, keskikuu. Kuva: Markus Hotakainen

Pääsiäinen on siitä hassu pyhänseutu, että se tuntuu olevan milloin sattuu: heittoa on suurimmillaan toista kuukautta. Varhaisimmillaan se voi olla jo 22. maaliskuuta, myöhäisimmillään 25. huhtikuuta.

Mistä moinen vaihtelu? Syynä on se, että ihkaensimmäisen pääsiäisen tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä. Niinpä viisaat kirkkoisät päättivät vuonna 325 Nikeassa, että pääsiäinen on kevätpäiväntasaukseen osuvan tai seuraavan sen jälkeen sattuvan täysikuun jälkeisenä sunnuntaina.

Kirkolliskokouksen aikoihin tähtitiede oli vielä lapsenkengissä.

Tänä vuonna kevätpäiväntasaus oli 20.3. ja täysikuu heti sitä seuraavana päivänä. Pääsiäistä olisi siis ikivanhan säännön mukaan pitänyt viettää jo 24.3. Eipä vietetty. Mämmiä ahmitaan virallisesti vasta 21.4.