Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Poukkoileva pääsiäinen – kaikuja maakeskisestä maailmankuvasta?

Blogit Taivaan tähden 16.4.2019 13:34
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Kuu määrää pääsiäisen ajankohdan – tai jos tarkkoja ollaan, keskikuu. Kuva: Markus Hotakainen

Pääsiäinen on siitä hassu pyhänseutu, että se tuntuu olevan milloin sattuu: heittoa on suurimmillaan toista kuukautta. Varhaisimmillaan se voi olla jo 22. maaliskuuta, myöhäisimmillään 25. huhtikuuta.

Mistä moinen vaihtelu? Syynä on se, että ihkaensimmäisen pääsiäisen tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä. Niinpä viisaat kirkkoisät päättivät vuonna 325 Nikeassa, että pääsiäinen on kevätpäiväntasaukseen osuvan tai seuraavan sen jälkeen sattuvan täysikuun jälkeisenä sunnuntaina.