Kuurasta on riesaa avaruudessakin

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Avaruudessa – ja etenkin avaruudessa – on nähtävä aina eteensä. Kuva: NASA

Näinä aikoina rapsutellaan aamuisin kevään – toivottavasti – viimeisiä kertoja auton ikkunoita. Päivälämpötilat ovat jo reippaasti plussan puolella, mutta yöllinen pikkupakkanen saa ilman kosteuden härmistymään kylmille pinnoille läpinäkymättömäksi kuuraksi.

Avaruudessa lämpötilat vaihtelevat paljon rajummin kuin Suomen keväässä. Auringonpaisteessa ollaan kiehumispisteen yläpuolella, varjossa suunnilleen saman verran pakkasella. Avaruusaluksissa ja -asemissa on oltava sekä lämmitys että jäähdytys tai astro- ja kosmonautit vuoroin paahtuisivat, vuoroin paleltuisivat.

Alkuvuodesta 2001 Robert Curbeam ja Thomas Jones olivat asentamassa Kansainvälisen avaruusaseman Destiny-moduulia paikalleen, kun työn alla olleen jäähdytysputkiston venttiiliin tuli vuoto. Painottomuuteen suihkusi myrkyllistä ammoniakkia, jota käytetään järjestelmässä jäähdytysliuoksena.

Avaruudessa ei ole käsillä jääraappaa.