Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kuurasta on riesaa avaruudessakin

Blogit Taivaan tähden 4.4.2019 14:02
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Avaruudessa – ja etenkin avaruudessa – on nähtävä aina eteensä. Kuva: NASA

Näinä aikoina rapsutellaan aamuisin kevään – toivottavasti – viimeisiä kertoja auton ikkunoita. Päivälämpötilat ovat jo reippaasti plussan puolella, mutta yöllinen pikkupakkanen saa ilman kosteuden härmistymään kylmille pinnoille läpinäkymättömäksi kuuraksi.

Avaruudessa lämpötilat vaihtelevat paljon rajummin kuin Suomen keväässä. Auringonpaisteessa ollaan kiehumispisteen yläpuolella, varjossa suunnilleen saman verran pakkasella. Avaruusaluksissa ja -asemissa on oltava sekä lämmitys että jäähdytys tai astro- ja kosmonautit vuoroin paahtuisivat, vuoroin paleltuisivat.