Lisää valoa, mutta mihin hintaan?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Kesäaika tuli ja heti helpotti. Kuva: Markus Hotakainen

Kesäaika tuli taas, kuten puutarhan lumikinoksista voi helposti päätellä. Monien hermoja ja unirytmiä rassaavasta kellojen siirtelystä ollaan onneksi pääsemässä eroon. Viimeisen kerran viisareita väännellään vuonna 2021. Toivottavasti päätös pitää.

Mutta mihin aikaan silloin jäädään? Talvi- vai kesäaikaan? Halutaanko lisää valoa aamuun vai iltaan?

Faktahan on se, että Suomessa sillä ei ole kovin suurta merkitystä muutamaa keväistä ja syksyistä viikkoa lukuun ottamatta. Kesä on meillä joka tapauksessa valoisa ja talvi joka tapauksessa pimeä.

Mielenkiintoista alan auktoriteettien kannanotoissa on, että pysyvän kesäajan tuomat pimeämmät aamut sekoittaisivat aamunvirkkujen unirytmin täysin ja aiheuttaisivat erilaisia terveydellisiä haittoja aina kuukausia kestävään kaamosoireiluun.