Toyota on kestävin auto – kohta myös Kuussa

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Tulevat kuuastronautit pääsevät ”Kuu-Corollan” rattiin. Kuva: JAXA/Toyota

Kuu on taas avaruusjärjestöjen kiikarissa. Paluusta kiertolaisemme pinnalle on kyllä puhuttu siitä lähtien, kun viimeiset Apollo-astronautit heittivät kuumoduulista roskapussit ulos ja lähtivät kohti kotia joulukuussa 1972, mutta konkretia on jäänyt vähiin.

Miehitetyt avaruuslennot ovat keskittyneet Maata kiertävälle radalle ja Kansainvälisen avaruusaseman arkirutiinien pyörittämiseen. Välillä Kuu on ollut esillä väliasemana matkalla Marsiin, mutta suurelliset suunnitelmat ovat aina kaatuneet kovaan hintaan.

Nyt on kuitenkin näkyvissä merkkejä uudesta kuukilvasta, joka ehkä kannustaa muuttamaan suunnitelmat todellisuudeksi. Vuoden alussa Kiinan Chang’e-4-luotain ”Jadepupu”-kulkijoineen laskeutui Kuun kääntöpuolelle, minne ei aiemmin ole onnistuttu laskeutumaan – tosin ei ole yritettykään.

Kilvassa on mukana myös Japani, joka luottaa perinteisiin: kymmenen vuoden kuluttua astronautit huristelevat Kuun pinnalla tutulla automerkillä. Ihan perus-Corollasta ei kuitenkaan ole kyse.