Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Sähköstä ei ole mitään hyötyä

Blogit Taivaan tähden 11.3.2019 11:29
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Michael Faraday tekemässä laboratoriossaan perustutkimusta, joka poiki vaikka mitä. Kuva: Science History Institute

Näin arveli sähkömagnetismia tutkinut ja siihen pohjaavan tekniikan kehitystä edistänyt Michael Faraday 1800-luvun puolivälissä, kun silloinen valtiovarainministeri William Gladstone oli vierailulla hänen laboratoriossaan.

Faraday oli kiinnostunut sähköisistä ilmiöistä jo kirjansitojan oppipoikana, sillä hänen käsiensä kautta kulki iso joukko tietoteoksia, joita hän sitomisen lisäksi myös luki. Sittemmin hän pääsi hankkimansa tietouden turvin Sir Humphry Davyn, kuuluisan kemistin, apulaiseksi ja edelleen itsenäiseksi tutkijaksi.