Kubitti paljastaa mustan aukon salat

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Kvanttiteknologia voi auttaa luotaamaan mustan aukon salaperäisiä sisuksia. Kuva: E. Edwards/Joint Quantum Institute

Mustien aukkojen ei nimensä mukaisesti pitänyt säteillä lainkaan – kunnes Stephen Hawking osoitti, että niistä tulee heikkoa hiukkassäteilyä. Toistaiseksi sellaista ei ole havaittu, mutta teoriaa pidetään perustaltaan vankkana.

Mustaan aukkoon katoavan aineen piti viedä kaikki sitä koskeva informaatio mennessään – kunnes Hawking ja Malcolm Perry esittivät tämän informaatioparadoksina tunnetun ongelman ratkaisuksi hypoteesin, että informaatio tallentuu fotoneihin, jotka jäävät kiehnäämään tapahtumahorisontin liepeille. Likikään kaikki eivät ole asiasta vakuuttuneita eikä Hawking ehtinyt viedä ajatusta pidemmälle.

Kvanttibitin arvo on samanaikaisesti sekä 0 että 1.

Mustien aukkojen sisuksista ei ainakaan voi saada mitään tietoa – kunnes tutkijat mallinsivat kolmekubittista ”mustaa aukkoa” seitsemän kubitin kvanttitietokoneessa. Kvanttimekaniikasta tutun lomittumisen avulla on heidän mukaansa mahdollista uuttaa informaatiota jopa mustan aukon sisältä, mistä ei minkään, ei edes informaation, pitänyt päästä karkuun.