Venus-luotain paljasti: epäonnen luku onkin 14

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Olisiko kannattanut varmistaa, että linssisuojus ei singahda ainakaan juuri tuohon kohtaan? Kuva: RAN

Luku 13 on saanut kantaa epäonnen airuen viittaa harteillaan niin pitkään, että uskomuksen alkuperää ei edes varmuudella tunneta. Mitään järjellistä syytä moiseen taikauskoon ei ole, mutta monet ovat silti vakuuttuneita käsityksen todenperäisyydestä.

Onhan siitä todisteitakin.

Esimerkiksi Apollo 13 laukaistiin kohti Kuuta Floridasta 11. huhtikuuta 1970 klo 13.13 paikallista aikaa. Kaksi päivää myöhemmin – huhtikuun 13. (!) päivänä – huoltomoduulin happisäiliö räjähti ja miehistö pääsi vaivoin palaamaan rammalla aluksella Maahan.

Useimmat numeroa 13 kantaneet avaruusalukset ja -luotaimet ovat kuitenkin toimineet moitteetta. Enemmän ongelmia on ollut ihan muita numerotunnuksia kantaneiden laitteiden kanssa.