Marsiin, kun halvalla pääsee

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Mars Base Alpha valmistuu vuoteen 2028 mennessä. Ehkä. Kuva: SpaceX

NASAn johtaja ei suostunut viemään ihmiskuntaa Marsiin pika-aikataululla, vaikka olisi saanut avoimen shekin. Mars One ei onnistunut keräämään tarkoitusta varten kuin vajaat ”kolkyt donaa” ja ajautui konkurssiin.

Elon Musk lupaa viedä kenet tahansa Marsiin 100 000 dollarilla. Avaruus- ja automiljardööri twiittasi pari viikkoa sitten, että jonakin päivänä lentolippu Marsiin maksaa korkeintaan 500 000 taalaa, ehkä jopa alle satatuhatta.

”Riittävän vähän, jotta useimmat ihmiset kehittyneissä talouksissa voivat halutessaan myydä kotinsa Maassa ja muuttaa Marsiin.”

Keskeinen pointti on tietysti ”jonakin päivänä”. Edes Musk ei uskalla veikata tarkkaa päivämäärää tai edes vuotta, jolloin tuolla hinnalla pääsee naapuriplaneetallemme. Ja Musk on ihan syystä varovainen sanoissaan.