Marsiin, maksoi mitä maksoi, vol. 2

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Marsissa ei ole siirtokuntaa muutaman vuoden kuluttua. Kuva: Mars One

Punainen planeetta on ollut viime aikoina tapetilla monesta syystä, ehkä merkittävimpänä uutisena Opportunity-kulkijan ”kuolema”. Siitä ei ole kuulunut mitään sitten viimekesäisen suuren pölymyrskyn ja viimein NASAn oli pakko tunnustaa tosiasiat: sitkeä sissi oli vaiennut.

Vähemmän merkittävä uutinen on ollut Mars One -hankkeen taustalla olleen firman ajautuminen konkurssiin. Viime vaiheissa rahaa olisi ollut tilillä vain 25 000 dollaria, vaikka projektin budjetti laskettiin miljardeissa. Tosin pitkin matkaa on liikkunut huhuja, ettei firmalla olisi missään vaiheessa ollut juurikaan tuon enempää varoja.

Vuonna 2012 julkistetun Mars One -hankkeen tavoitteena oli lähettää Marsiin siirtolaisia pelkällä menolipulla. Projekti oli pöljä alusta pitäen. Jo ensi vuonna olisi pitänyt laukaista matkaan siirtokunnan perustamista valmisteleva robottialus ja ensimmäiset asukit olisivat lähteneet Marsiin vuonna 2023.

Rahoitus oli määrä haalia kasaan myymällä tv-oikeuksia tosi-tv-ohjelmaan. Big Brother Mars! Heti ensimmäisen kauden alkupuolisko olisi ollut to-del-la kiinnostava, kun katsojat olisivat saaneet seurata puoli vuotta kestävää, hyvin hitaasti etenevää menomatkaa.