Marsiin, maksoi mitä maksoi, vol. 1

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Marsiin neljässä vuodessa? Ei taida onnistua. Kuva: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Valkoisen talon suunnalta ei ole enää aikoihin kuulunut mitään yllättävää, niin jokapäiväisiksi ovat käyneet Oval Officen jalopuisen pöydän takaa kantautuvat absurdit avaukset. Virkakautensa alussa POTUS halusi Marsiin hinnalla millä hyvänsä.

Valkoisen talon entinen viestintäavustaja Cliff Sims kertoo tuoreessa kirjassaan Team of Vipers, kuinka NASAn silloiselle johtajalle, Robert Lightfootille, tarjottiin avointa shekkiä jenkkiastronauttien saamiseksi Marsiin ennen presidentin virkakauden päättymistä. Siis vajaassa neljässä vuodessa.

Lightfoot kiemurteli tuolissaan ja kertasi, että Marsiin ei mennä ihan noin vain. Tekniset haasteet, miehistön koulutus, planeettainvälinen lento…

”Entä jos antaisin teille rahaa niin paljon kuin vain tarvitsette?” NASA-dirikan pää ei kääntynyt. Tai kääntyi, mutta puolelta toiselle. Moisen ehdotuksen edessä ei voi kuin pyöritellä päätään.