Maa sieppasi Saturnuksen kuun!

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Kuvan toinen kuu ei liity uutiseen millään tavalla. Kuva: Sci-Tech Universe

Ainakin jos hömppätiedesivustoihin tai tarkemmin sanottuna niiden uutiskuvitukseen on uskominen.

Maalta on löydetty uusi kiertolainen – tosin jo kolmisen vuotta sitten – joten pitäähän ”uutinen” jotenkin kuvittaa. Ja mikäpä olisikaan parempi vaihtoehto kuin lisätä Photoshopissa copy-pastella Maan ja Kuun rinnalle yksi Saturnuksen kuista. Niistähän riittää hyviä kuvia, kiitos Voyager- ja Cassini-luotainten.

Samaa käytäntöä sovelletaan mediassa ihan yleisesti, mutta jos kuvan auto, puu tai kissa ei liity uutisoituun tapaukseen, se kerrotaan kuvatekstissä. Tiedesivuston lukijaa on kuitenkin turha rasittaa paljastamalla, että kuvassa on Saturnuksen kuu. Tähtitiede on muutenkin niin vaikeaa.

Mimas on rengasplaneetan 62 kuun katraasta seitsemänneksi suurin. Läpimittaa sillä on hiukan alle 400 kilometriä. Kuun ulkomuotoa hallitsee 130 kilometrin läpimittainen kraatteri, joka on nimetty Mimaksen löytäjän William Herschelin mukaan Herscheliksi. Kraatterin synnyttänyt asteroiditörmäys on ollut niin voimakas, että kuu on todennäköisesti ollut vähällä hajota kappaleiksi.