Kappas, täydellinen superverisusikuu!

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
3. maaliskuuta 2007 taivaalla ei näkynyt superverisusikuuta. Kuva: Josh Valcarcel / U.S. Navy

Maanantaiaamuna Kuu pimenee. Täydellinen vaihe, jolloin Kuu on kokonaan Maan täysvarjossa, alkaa kello 6.41 ja syvimmillään pimennys on kello 7.13. Alusta loppuun pimennyksellä on osittaisine ja puolivarjovaiheineen kestoa yli viisi tuntia.

Aivan kuin tähtitieteelliset ilmiöt, erityisesti pimennykset, eivät olisi muuten kiinnostavia, tästäkin pimennyksestä kehitellään kohua. Esimerkiksi Iltalehti kertoo ”täydellisestä superverisusikuusta”.

Etteivät nyt vain lukijat ja taivaalle tähyilevät aamunvirkut pettyisi? Vaikka nimestä voisi päätellä, että luvassa on jokin aivan mieletön spektaakkeli, ei kyse ole tavallista kuunpimennystä kummemmasta tapahtumasta. Mikä itsessään on jo näyttävä ilmiö, jos sää sallii sen näkymisen.

Mutta mikä oikein on ”superverisusikuu”, jossa tuntuu yhdistyvän jos jonkinlaista erikoislaatuista ominaisuutta?