Ikivanhoja alieneiden uutisia nopeina radiopurskeina

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Onko Parkesin radioteleskoopilla onnistuttu kuuntelemaan alieneiden uutisia? Kuva: Daniel John Reardon/CC BY-SA 4.0

Radioaalloilla maailmankaikkeutta tarkkailevat tähtitieteilijät ovat olleet jo toistakymmentä vuotta ymmällään. Eri puolilta taivasta tulee ”nopeita radiopurskeita” (Fast Radio Burst eli FRB), vain millisekuntien mittaisia, mutta hyvin voimakkaita signaaleja.

Lorimerin purskeena tunnetun ensimmäisen FRB:n löysi Duncan Lorimer oppilaansa David Narkevicin kanssa vuonna 2007. He eivät itse havainneet pursketta, vaan se oli tallentunut Australiassa sijaitsevan Parkesin 64-metrisen radioteleskoopin havaintoarkistoon.

Ensimmäisen kerran purske onnistuttiin vastaanottamaan ”livenä” vasta vuonna 2015. Havaintolaitteena oli samainen Parkesin radioteleskooppi. Tähän mennessä tunnetaan yli 60 pursketta, mutta vain kahden suunnasta on tullut useampi signaali.

Yhteistä purskeille on hyvin lyhyt, vain tuhannesosasekuntien mittainen kesto, ja suuri voimakkuus: yhden purkauksen energia voi vastata Auringon kuukausien, vuosien tai vuosikymmenten aikana säteilemää energiaa.