Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Ikivanhoja alieneiden uutisia nopeina radiopurskeina

Blogit Taivaan tähden 10.1.2019 13:19
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Onko Parkesin radioteleskoopilla onnistuttu kuuntelemaan alieneiden uutisia? Kuva: Daniel John Reardon/CC BY-SA 4.0

Radioaalloilla maailmankaikkeutta tarkkailevat tähtitieteilijät ovat olleet jo toistakymmentä vuotta ymmällään. Eri puolilta taivasta tulee ”nopeita radiopurskeita” (Fast Radio Burst eli FRB), vain millisekuntien mittaisia, mutta hyvin voimakkaita signaaleja.

Lorimerin purskeena tunnetun ensimmäisen FRB:n löysi Duncan Lorimer oppilaansa David Narkevicin kanssa vuonna 2007. He eivät itse havainneet pursketta, vaan se oli tallentunut Australiassa sijaitsevan Parkesin 64-metrisen radioteleskoopin havaintoarkistoon.