Asutko Maan pimeällä puolella?

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Chang’e 4 -luotaimen laskeutumista seuranneena aamuna Kuun pimeä puoli oli jokseenkin kohti Maata. Kuva: Markus Hotakainen

Viime yönä Kiina kiskaisi taas reilun etumatkan muihin avaruusvaltoihin. Chang’e 4 -luotain laskeutui Kuun kääntöpuolelle eli Maahan näkymättömälle puoliskolle.

Laskeutumispaikka on Aitkenin altaassa, joka on yli 2 500 kilometrin läpimittainen ja 15 kilometrin syvyinen muinainen törmäyskraatteri. Koska Chang’e 4:n laskeutumispaikka ei näy Maasta käsin, myös suora radioyhteys on mahdoton. Kiina lähettikin edeltäkäsin, jo viime kesänä, Kuuta kiertävälle radalle Queqiao-satelliitin, joka välittää laskeutujan ja lennonjohdon väliset radioviestit.

Melkoinen temppu, sillä koskaan aiemmin Kuun kääntöpuolelle ei ole laskeutunut yksikään luotain tai alus, eikä sitä ole kuvattu kuin ohi pyyhältäneistä tai kiertoradalla olleista avaruuslaitteista. Omin silmin sen ovat nähneet Kuuhun matkanneet Apollo-astronautit.

Kuulla ei ole mitään pimeää puolta.