Valeuutinen Marsista: planeettakolmikko aamutaivaalla

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Maa, Venus ja Jupiter Marsin taivaalla – tai sitten ei. Kuva: Internetin ihmemaailma

Netissä, jopa populaaritieteellisillä sivustoilla, on viime aikoina pyörinyt upea otos. Marsin pintaa tutkiva mönkijä on napannut kuvan, jossa aamuruskoisella taivaalla loistelee kolme kirkasta valopistettä: Maa, Venus ja Jupiter.

Mars kiertää Aurinkoa Maan ja Jupiterin välissä, joten sieltä avautuu hieman toisenlainen näkymä Aurinkokuntaan. Maa näkyy vain aamu- tai iltataivaalla samaan tapaan kuin Merkurius ja Venus maapallolta käsin, ja Jupiter on parhaimmillaan paljon kirkkaampi kuin Maasta katsottuna.

Phil Plait analysoi kuvaa Bad Astronomy -blogissaan jo vuonna 2012 (kyllä, sama kuva tunkee ruudulle edelleen). Tuomio oli ankara eikä valitusoikeutta annettu: kuva on väärennös.

Näkymä voisi olla aito, sillä Maa, Venus ja Jupiter näkyvät aika ajoin Marsin aamutaivaalla lähellä toisiaan. Asian voi tarkistaa helposti planetaario-ohjelmalla, jolla tähtitaivaan tapahtumia ja ilmiöitä voi kelailla viikkoja, kuukausia tai vuosia ees ja taas.