Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Valeuutinen Marsista: planeettakolmikko aamutaivaalla

Blogit Taivaan tähden 31.12.2018 10:28
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Maa, Venus ja Jupiter Marsin taivaalla – tai sitten ei. Kuva: Internetin ihmemaailma

Netissä, jopa populaaritieteellisillä sivustoilla, on viime aikoina pyörinyt upea otos. Marsin pintaa tutkiva mönkijä on napannut kuvan, jossa aamuruskoisella taivaalla loistelee kolme kirkasta valopistettä: Maa, Venus ja Jupiter.

Mars kiertää Aurinkoa Maan ja Jupiterin välissä, joten sieltä avautuu hieman toisenlainen näkymä Aurinkokuntaan. Maa näkyy vain aamu- tai iltataivaalla samaan tapaan kuin Merkurius ja Venus maapallolta käsin, ja Jupiter on parhaimmillaan paljon kirkkaampi kuin Maasta katsottuna.