Kinkku kuuluu joulupöytään kiertoradallakin

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Paolo Nespoli piti huolta siitä, että avaruusaseman joulupöydässä oli myös kinkkua. Kuva: NASA

Joulu juhlista jaloin, niin maan päällä kuin taivaissa. Tai ainakin Maata kiertävällä radalla. Myös aterioiden osalta.

Yleisen käsityksen mukaan avaruusruoat eivät ole kummoisia. Osin mielikuva perustuu avaruuden valloituksen alkuaikoihin, kun astro- ja kosmonauteilla oli mukanaan inhaa tuubitahnaa, jonka sortimentit erotti toisistaan oikeastaan vain etikettien perusteella.

Viime vuosina Kansainvälisen avaruusaseman kulinarismista ovat NASAn kokkien ohella vastanneet maailmanluokan keittiömestarit Thorsten Schmidtistä Heston Blumenthaliin. Tarjolla olevien herkkujen valikoimaa tosin rajoittaa paitsi avaruusrahdin kalleus, myös avaruusaseman olosuhteet.

Kylmätiloja on hyvin niukalti, joten ruoan pitää säilyä huoneenlämmössä, mikä tarkoittaa ISS:llä helteistä 25 asteen lämpötilaa.