Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Wirtanen viuhahtaa Maan ohi

Blogit Taivaan tähden 12.12.2018 10:00
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Komeetta Wirtanen kiitää jouluisella iltataivaalla. Kuva: Markus Hotakainen

17. joulukuuta Maan ohittaa komeetta Wirtanen. Tutulta kuulostavasta nimestään huolimatta sen löytäjä ei ole suomalainen, vaikka amerikkalaisastronomi Carl Wirtasella olikin suomalaiset sukujuuret. Erityisesti galakseja tutkinut tähtitieteilijä bongasi komeetan vuonna 1948.

Wirtanen on lyhytjaksoinen komeetta, sillä sen kiertoaika on alle 200 vuotta. Aika paljonkin alle, sillä komeetta kiertää Auringon vajaassa 5,5 vuodessa. Seuraavan kerran se on lähimpänä Aurinkoa eli perihelissään tänä iltana puoliltaöin.