Vesi ei tarvitse elämää

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Louhikkoiselta Bennu-asteroidilta on löytynyt vettä. Elämästä sen sijaan ei ole tietoakaan. Kuva: NASA/Goddard/University of Arizona

Yksi tieteen suurista arvoituksista on ratkeamassa – ainakin jos mediaa on uskominen.

NASAn OSIRIS-REx-luotain (nimi on näppärä lyhenne sanoista ”Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer”) tutkii parhaillaan Bennu-asteroidia, noin puolikilometristä kivenjärkälettä.

Viime viikolla luotain pääsi määränpäähänsä eli Bennun läheisyyteen ja teki heti mullistavan löydön: asteroidilla on vettä!

Tosin havainto perustuu mittauksiin, joita OSIRIS-REx on tehnyt pitkin syksyä ja alkutalvea, eikä asteroidin pinnalla suinkaan lainehdi vettä. Asteroidin pinnalta on löytynyt mineraaleja, joissa on hapen ja vedyn muodostamia yhdisteitä, siis viitteitä vedestä.