Tekikö InSight Marsissa ”Vikingit”?

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
InSight-luotaimen toinen kuva Marsin pinnalta. Kuva: NASA/JPL

Vastikään punaiselle planeetalle laskeutunut InSight – joka on lyhenne sanoista ”Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport” – on vinossa.

Onnistuneen laskeutumisen jälkeen luotain lähetti ensimmäisen kuvan, joka muistutti näkymää auton tuulilasin läpi kesäisen Lapin-reissun jälkeen. Läpinäkyvä pölysuoja täytti tehtävänsä odotusten mukaisesti.

Seuraava kuva oli jo selkeämpi, mutta siinä horisontti näytti olevan yhtä suorassa kuin aloittelevan valokuvaajan ensimmäisissä räpsyissä.

Pidempään avaruustutkimusta seuranneille tuli helposti mieleen Viking 2 -luotain, joka laskeutui Marsiin syyskuussa 1976, muutama viikko sisaraluksensa Viking 1:n jälkeen. Laskeutumispaikka Utopia Planitian tasangolla osoittautui kivenmurikoiden peittämäksi, joten ei ihme, että yksi luotaimen kolmesta jalasta osui kiven päälle.