Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kuu: täysi, täydempi, täysin

Blogit Taivaan tähden 26.11.2018 16:37
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Täysikuu oli perjantaina, mutta Kuu näytti vielä lauantainakin melkein täydeltä. Kuva: Markus Hotakainen

Viime viikolla taivaalla loisti täysikuu. Näkemys tarkasta päivästä vaihteli kovasti. Somessa julkaistiin kuvia ja kommentteja täysikuusta vähintäänkin keskiviikosta sunnuntaihin, koska Kuu näytti täydeltä.

Täysikuu ei kuitenkaan määrity sen mukaan, miltä kosminen naapurimme näyttää, vaan sen mukaan, milloin Kuu on taivaalla vastapäätä Aurinkoa. Täsmälleen samalla linjalla ne eivät yleensä ole, koska silloin Kuu joutuisi Maan varjoon ja tapahtuisi kuunpimennys.