Kuu: täysi, täydempi, täysin

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Täysikuu oli perjantaina, mutta Kuu näytti vielä lauantainakin melkein täydeltä. Kuva: Markus Hotakainen

Viime viikolla taivaalla loisti täysikuu. Näkemys tarkasta päivästä vaihteli kovasti. Somessa julkaistiin kuvia ja kommentteja täysikuusta vähintäänkin keskiviikosta sunnuntaihin, koska Kuu näytti täydeltä.

Täysikuu ei kuitenkaan määrity sen mukaan, miltä kosminen naapurimme näyttää, vaan sen mukaan, milloin Kuu on taivaalla vastapäätä Aurinkoa. Täsmälleen samalla linjalla ne eivät yleensä ole, koska silloin Kuu joutuisi Maan varjoon ja tapahtuisi kuunpimennys.

Täysikuu on kirkkaampi kuin sen pitäisi olla.

Kalenterin mukaan täysikuun täsmällinen hetki oli viime viikolla perjantaiaamuna kello 7.39. Kummoinen luonnonnäytelmä se ei ollut, sillä eteläisessä Suomessa Kuu laski jo puolen tunnin kuluttua, pohjoisempana vähän myöhemmin.