Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kyllä, se kirkas ”tähti” on Venus

Blogit Taivaan tähden 21.11.2018 11:34
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Venus on tällä hetkellä sirppi. Kuvat: Markus Hotakainen

Tuskin on selvitty punaisena kiiluvan Marsin aiheuttamasta hämmennyksestä – vaikka planeetta näkyy edelleenkin iltataivaalla matalalla etelän suunnalla – kun aamutoimia on ilmestynyt häiritsemään kaakkoisella taivaalla loistava vielä kirkkaampi ”tähti”.

Useimpien arvaus on osunut oikeaan: se on Venus, planeetoista kirkkain. Ja kaikkein kirkkaimmillaan se on juuri nyt.

Yhtäkkiseltä vaikuttava ilmaantuminen aamuiselle taivaalle johtuu siitä, että Venus kiertää Aurinkoa Maan radan sisäpuolella. Lokakuun lopulla planeetta oli Maan ja Auringon välissä ja nyt se on etääntymässä vauhdilla perässään nousevan päivätähtemme loisteesta.