Leonidit heittää keikan kerran vuodessa

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Vuonna 1833 Pohjois-Amerikan asukkaat pelkäsivät taivaan putoavan päälleen. Kuva: Adolf Vollmy

Vaikka nimestä voisi niin päätellä, kyse ei ole neuvostoaikaisesta poikabändistä. Leonidit on tähdenlento- eli meteoriparvi, joka on aktiivinen marraskuussa.

Maksimi oli ja meni viikonvaihteessa puolikkaan Kuun valaistessa taivasta, mutta parven meteoreja voi näkyä kuun lopulle saakka. Tosin hyvin harvakseltaan, sillä maksimiyönäkään niitä ei yleensä vilahtele kuin kymmenkunta tunnissa.

Leonidit onkin tunnettu siitä, että parven aktiivisuus kasvaa huimasti noin 33 vuoden välein. Parvesta on merkintöjä yli tuhannen vuoden ajalta, mutta ikimuistoisin maksimi oli vuonna 1833. Silloin taivaalla singahteli joidenkin arvioiden mukaan kiivaimmillaan jopa 100 000 tähdenlentoa tunnissa.

Maksimiyön kokonaissaldo oli laskelmien perusteella liki neljännesmiljoona meteoria.