Kiinalainen innovaatio: korvataan katuvalaistus tekokuulla

Profiilikuva
Blogit Taivaan tähden
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Kiinalaiset kaavailevat korvaavansa sekä katuvalaistuksen että arvatenkin myös Kuun keinotekoisella kuulla. Kuva: Markus Hotakainen

Näin ainakin suunnitellaan Chengdun kaupungissa sikäläisen avaruusalan yrityksen – Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute – nokkamiehen Wu Chunfengin johdolla.

Parin vuoden päästä Maata kiertävälle radalle pitäisi nouseman ”keinotekoinen kuu”, joka valaisee 10–80 kilometrin läpimittaisen alueen maanpinnalla. Valaistus olisi kirkkaudeltaan kahdeksankertainen kuutamoon verrattuna.

Moinen tekokuu tekisi sähköä syövän katuvalaistuksen tyystin tarpeettomaksi. Ajatus on perin kaunis ja ilmasto kiittää, mutta…

Jos ”valokuu” sijoitettaisiin muutaman sadan kilometrin korkeuteen, suunnilleen samanlaiselle kiertoradalle kuin Kansainvälinen avaruusasema, se olisi horisontin yläpuolella kerrallaan korkeintaan muutaman minuutin ajan.