Auringossakin voi olla elämää

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Aikoinaan Auringossa ajateltiin olevan elämää. Ei ajatella enää. Kuva: SST/Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia

Ainakin jos William Herscheliin olisi ollut uskominen. Ja miksi ei olisi – jos asioita tarkastelee hänen oman aikansa eli 1700-luvun loppupuolen näkökulmasta.

Vielä edellisen vuosisadan alussa ajatukset elämästä muualla kuin maapallolla olivat pahimman luokan kerettiläisyyttä. Eikä niiden esittämisestä selvinnyt pelkillä vakavilla moitteilla, kuten nykypoliitikot, sanoivatpa tai tekivätpä he mitä tahansa.

Italialainen Giordano Bruno poltettiin helmikuussa 1600 Roomassa roviolla, kun hän rohkeni esittää, että äärettömässä avaruudessa on ääretön määrä tähtiä, joilla on ääretön määrä planeettoja, joilla on ääretön määrä älyllisiä olentoja.

Brunon synnit eivät rajoittuneet tällaisiin väitteisiin, mutta ne olivat raskauttavana asianhaarana.