Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Mitähän andromedalaisille kuuluu?

Blogit Taivaan tähden 6.10.2018 10:21
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Andromedan galaksi näkyy paljain silmin öisellä taivaalla. Kuva: Markus Hotakainen

Avaruuden älyä on etsitty aktiivisesti vuodesta 1960 lähtien, joskin Nikola Tesla väitti jo vuonna 1899 vastaanottaneensa signaaleja Marsista.

Radioteleskoopit ovat ”kuunnelleet” kosmoksen kuisketta ahkerasti, mutta maailmankaikkeus on kovin hiljainen. Tottahan erilaiset taivaankappaleet lähettävät radiosäteilyä, mutta viestejä muilta olennoilta ei ole tullut.

Ehkä olemme kuunnelleet koko ajan väärällä tavalla: teleskoopit on viritetty väärälle kanavalle.

Kenties alienit viestivätkin valolla. Kuulostaa kaukaa haetulta, kun ottaa huomioon tähtienvälisen aineen vaikutuksen näkyvän valon aallonpituuksiin. Emme esimerkiksi näe Linnunradan keskusalueita ollenkaan, koska siinä suunnassa on tiheitä kaasu- ja pölypilviä.

Se ei estä tutkijoita yrittämästä kuuntelun sijasta katsella mahdollisia vieraita viestejä. Kalifornian yliopistossa on käynnissä Trillion Planet Survey eli ”triljoonan planeetan kartoitus”.

Tutkimuskohteena on kosminen naapurimme Andromedan galaksi, jossa on noin triljoona tähteä ja mahdollisesti yhtä monta planeettaa.

Projektissa otetaan Andromedan galaksista tarkkoja valokuvia ja eri aikoina napattuja otoksia vertaillaan keskenään. Jos kuvien välillä on eroja – toisessa näkyy pieni valopiste, jota toisessa ei näy – kyse saattaa olla galaksienvälisestä viestistä.

Tai sitten ei. Tähtien kirkkaudet muuttuvat luonnostaankin, omassa kotigalaksissamme Linnunradassa saattaa pilkahtaa jokin vähäinen valo juuri Andromedan galaksin suunnassa tai oman Aurinkokuntamme asteroidi on sattumoisin kulkenut Maasta katsottuna naapurimme editse.

Nämä kaikki virheilmoitukset pyritään eliminoimaan, jotta todelliset viestit erottuisivat kohinasta.

Sivilisaatio on saattanut tulla tiensä päähän jo aikoja sitten.

Entä jos toisesta galaksista tuleva tarkoituksellinen valosignaali löytyy?

Se olisi mullistava uutinen, sillä vihdoin selviäisi, ettemme ole maailmankaikkeudessa yksin.

Yksinäisiä me olisimme hartaasti odotetun löydön jälkeenkin, sillä viesti olisi ollut matkalla 2 500 000 vuotta. Sen lähettänyt sivilisaatio on saattanut tulla tiensä päähän jo aikoja sitten.

Voi tietysti olla, että kaukaiset olennot ovat onnistuneet pysyttelemään hengissä ja kehittyneet teknisesti niin pitkälle, että kohta ne ovat täällä…