Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Kesäaika, talviaika vai keskiaika?

Blogit Taivaan tähden 30.9.2018 09:03
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

”Kyllä kunnon ihmiset menevät nukkumaan ihan viimeistään auringonlaskun aikoihin.” Kuva: Markus Hotakainen

Kohta käännetään taas kelloja ”kohti kesää” – saattaa olla, että viimeisiä kertoja. Jos EU-komission esitys toteutuu, ensi vuonna jäädään pysyvästi kesä- tai talviaikaan.

Mutta kumpaan? Siitä EU-maat saavat päättää ihan itse.

Joillekin se tuntuu olevan aivan ilmeistä. Kenelle on oikeasti hyötyä valoisuudesta siihen vuorokaudenaikaan, kun vielä nukutaan tai valmistaudutaan lähtemään töihin tahi kouluun? Tai no, voihan ne iltapuolen ulkoiluharrastukset siirtää helposti vaikka aamuviiteen, jos vain on valoisaa.

Toisten mielestä taas iltapuolen ekstravalosta ei ole mitään iloa, koska silloinhan kunnon ihmiset ovat jo nukkumassa, jotta heräävät anivarhain aamulla virkeinä. Aamustahan päivä alkaa, eiko totta?

Entä aurinkoaika? Jotkut pitävät tärkeänä, että aurinko olisi suoraan etelässä täsmälleen keskipäivän hetkellä – paitsi että Suomen itäisimpien ja läntisimpien kolkkien välillä tuo hetki heittää kolmisen varttia. Mentäisiinkö tässä Maarianhaminan, Lahden vai Lieksan mukaan?

Osa argumentoijista elää ilmeisesti pimeää keskiaikaa, jolloin – ja vielä pitkään sen jälkeenkin – kaikki maatalous- ja puhdetyöt piti tehdä valoisaan aikaan, koska keinovalonlähteenä ei ollut pärettä kummempaa konstia.

Sieltä kumpuaa myös oman jälkiagraaris-selluteollisen aikakautemme relikti eli aamuansioituneisuus. Illalla pitää painua pehkuihin hetimiten kuuden jälkeen, jotta jaksaa herätä aamuyöllä – se tapa talon pitää.

Ihmisten käyttäytymisestä eri vuorokaudenaikoihin on paljon tutkittua tietoa, samoin unirytmistä ja sen rikkoutumisen vaikutuksista. Tuohon tietoon kuitenkin vedotaan vaihtelevasti, usein vieläpä varsin valikoivasti.

No sitten pitää mennä aikaisemmin nukkumaan.

Illanvirkkujen on todettu olevan alttiimpia erilaisille sairauksille ja onnettomuuksille, koska he valvovat niin myöhään.

Väärin, väittäisin vastaan.

Illanvirkkujen sairaudet ja onnettomuudet eivät johdu valvomisesta myöhään, vaan valvomisesta varhain. Jos päivä toisensa jälkeen joutuu kiskomaan itsensä ylös kellonaikaan, jolloin illanvirkun ihmisen pitäisi olla syvimmässä unessa ja elimistön lepotilassa, eivät vaikutukset voi olla myönteisiä.

No sitten pitää mennä aikaisemmin nukkumaan, sanovat unitutkijat – tai ainakin osa heistä.

Vuorokausi- ja unirytmin muuttaminen on heidän mukaansa ihan yksinkertaista. Kuka tahansa voi halutessaan muuttua illanvirkusta aamunvirkuksi.

Jännittävää on se, että toisin päin se ei samaisten tutkijoiden mielestä ole mahdollista. Jos aamunvirkun pitäisi valvoa myöhään, se rikkoo unirytmin niin pahasti, että seurauksena on vaikka minkälaisia haittoja. Koko kansan terveys on vaarassa.

Toivottavasti edes tässä asiassa järki voittaa ja päästäisiin vihdoin irti siitä harhasta, että suuri osa suomalaisista heräisi yhä keskellä yötä lähteäkseen navettaan herättämään lehmät aamulypsylle.