Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Totuudenkaltaisen ajan hittituote: makkara

Blogit Taivaan tähden 27.9.2018 09:38
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Mikä on totuus makkarasta? Kuva: Markus Hotakainen

”Pallonpuoliskon pohjoisimmassa kolkassa touhuaa kansa, jota yhdistää monille kansoille tuntematon herkku, makkara. ”

Näin mainostaa tuotteitaan Chef Wotkin’s, suht tunnettu suomalainen lihatukku.

Löytyyköhän maailmasta kovinkaan montaa kansaa, joka EI tuntisi makkaraa? Pikaisella googlauksella löytyy tietoa eri maiden ja maanosien ruokakulttuuriin kiinteästi kuuluvista makkaralajeista ja -laaduista.

Makkaraa on tehty ainakin viiden vuosituhannen ajan, sillä sen herkullisuutta kehuivat jo muinaiset sumerilaiset. Jotain makkaran merkityksestä kertoo sekin, että aikoinaan katolinen kirkko piti sen syömistä syntinä.

Toisaalta tuskin kukaan ottaa mainosmaailman väitteitä todesta, sen verran meille on vuosikymmenten saatossa syötetty pajunköyttä. Se ei oikeastaan edes haittaa, koska varmaan jokainen osaa suhtautua markkinointijargoniin sen vaatimalla varauksella.

Mutta jos kansainvälisen politiikan areenoilla vaahdotaan, että ilmastonmuutos on valeuutinen, pitäisikö moinen väite uskoa?

Tiede jää näinä aikoina aina jalkoihin, jos se julkeaa tulla ”totuuden” tielle.

Faktat voi korvata mielipiteillä ja objektiivisuuden vakaumuksella.

Hesarin haastattelema unkarilainen pianisti András Schiff on todennut, että hänen kotimaassaan ”kulttuuri, tiede, tieto ja opetus ovat nykyisin kirosanoja”.

Niin ne tuntuvat olevan kulttuuri-, tiede-, tieto- ja opetusvastaisen hallituksen johtamassa Suomessakin.

Siinä missä suurvallan presidentti voi puhua potaskaa, myös suomalainen ministeri tai lilluputtipuolueen edustaja voi korvata faktat mielipiteillä ja objektiivisuuden vakaumuksella.

Tilanne on ristiriitainen, sillä koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut niin helppo tarkistaa asioita, niin poliitikkojen kuin muidenkin valehtelijoiden klubin jäsenten väitteitä.

Usein homma hoituu pikaisella googlauksella, kuten vaikkapa makkaran tapauksessa, mutta sen lisäksi on sekä meillä että muualla maailmassa kokonaisia nettisivustoja, joiden vankkumattomana tavoitteena on selvittää asioiden todelliset taustat ja paljastaa silkat valheet.

Se vain ei tunnu riittävän tai edes auttavan asiaa. Yhä suurempi osa ihmisistä tuntuu uskovan, koska he haluavat uskoa. Ihan mitä tahansa.