Maailmankaikkeudesta on kadoksissa enää 95 prosenttia!

Profiilikuva
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.
Galaksienvälinen tyhjä avaruus ei ole ollenkaan tyhjä. Kuva: Hubble Legacy Archive/ESA/NASA

Siinä ei ole mitään uutta, että me näemme maailmankaikkeudesta vain viitisen prosenttia. Sen verran kosmoksen aineesta ja energiasta on meille tuttua, ”tavallista” materiaa: kaasua, pölyä, tähtiä, planeettoja, kuita…

Ne rakentuvat protoneista, neutroneista ja elektroneista, samoista hiukkasista kuin me itsekin.

Isompi ongelma on ollut se, että tästä tavallisestakin aineesta on ollut iso osa kateissa.

Kaukoputkilla ja eri aallonpituusalueilla toimivilla teleskoopeilla ja satelliiteilla pystytään näkemään suunnattomia tähtijärjestelmiä, galakseja ja kvasaareja, joissa on kirkkaasti loistavia tähtiä, hehkuvia kaasupilviä ja tummina erottuvia pölykasaumia.