Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Maailmankaikkeudesta on kadoksissa enää 95 prosenttia!

Blogit Taivaan tähden 22.9.2018 11:34
Markus Hotakainen
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

Galaksienvälinen tyhjä avaruus ei ole ollenkaan tyhjä. Kuva: Hubble Legacy Archive/ESA/NASA

Siinä ei ole mitään uutta, että me näemme maailmankaikkeudesta vain viitisen prosenttia. Sen verran kosmoksen aineesta ja energiasta on meille tuttua, ”tavallista” materiaa: kaasua, pölyä, tähtiä, planeettoja, kuita…

Ne rakentuvat protoneista, neutroneista ja elektroneista, samoista hiukkasista kuin me itsekin.

Isompi ongelma on ollut se, että tästä tavallisestakin aineesta on ollut iso osa kateissa.

Kaukoputkilla ja eri aallonpituusalueilla toimivilla teleskoopeilla ja satelliiteilla pystytään näkemään suunnattomia tähtijärjestelmiä, galakseja ja kvasaareja, joissa on kirkkaasti loistavia tähtiä, hehkuvia kaasupilviä ja tummina erottuvia pölykasaumia.

Tavallisesta aineestakin on ollut 40 prosenttia kadoksissa.

Niiden yhteenlaskettu osuus maailmankaikkeuden tunnetusta massasta on kuitenkin vain kuutisenkymmentä prosenttia.

Sen lisäksi, että 95 prosenttia koko maailmankaikkeudesta on hakusessa pimeänä aineena ja pimeänä energiana, tavallisesta aineestakin on siis ollut 40 prosenttia kadoksissa.

Vaan eipä ole enää.

Tutkijat olivat jo aiemmin ounastelleet, että näkymätön aine piileskelee galaksienvälisessä avaruudessa WHIM-kaasuna (warm-hot intergalactic medium).

Nyt aavistus on osoittautunut oikeaksi. Galakseja erottavassa ”tyhjässä” avaruudessa on suuret määrät hyvin kuumaa, lämpötilaltaan jopa miljooniin asteisiin kohoavaa vetykaasua. Se vain on niin harvaa, että sen havaitseminen on vaikeaa.

Alhaisen tiheyden ohella se on pysytellyt piilossa, koska vetyatomit ovat menettäneet elektroninsa. Tällaista ionisoitunutta kaasua on vaikea pyydystää herkimmilläkään mittalaitteilla – vaikka se olisi hyvin kuumaakin.

Mitäs hyötyä tästä on ihmiskunnalle, joku sarkastikko voisi kysäistä.

Ei mitään, jos hyötynä pidetään kohisten kasvavia pörssikursseja tai poliittisten valtarakenteiden säilymistä ihmisoikeuksista piittaamatta.

Kosmologian kannalta löytö on kuitenkin merkittävä. Jos tätä ”puuttunutta” ainetta ei olisi löytynyt, maailmankaikkeuden syntyä ja kehitystä koskevissa teorioissa olisi ollut jotain vikaa.

Ja jos teorian ja todellisuuden välillä on ristiriita, todellisuus on aina oikeassa.